Risotto z pieczonym czosnkiem i pomidorami, podane ze złotym kurczakiem bazyliowym

Risotto2Dobre risotto nie jest złe. A mając prawidłowo przygotowane risotto bianco jako podstawę, możemy wyczarować tak naprawdę każdą wersję smakową tego włoskiego specjału. Wszystko zależy tylko od naszej wyobraźni i zawartości lodówki. Z pewnością każdy miłośnik czosnku przyzna, że od czosnku lepszy jest tylko pieczony czosnek – słodki i miękki jak pasta. A pomidorki – kiedy jeśli nie teraz? Do tego soczysta pierś z kurczaka i mamy obiad jak się patrzy🙂

Risotto z pieczonym czosnkiem i pomidorami podane ze złotym kurczakiem bazyliowym:

Risotto bianco:

  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 1/2 szklanki białego wermutu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula lub kilka szalotek,
  • 2 pędy selera naciowego,
  • ok. 1 l. bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 garść tartego grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatki do risotto:

  • 3 pomidory,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.

Kurczak:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Do naczynia żaroodpornego włożyć przekrojone na pół pomidory (ze skórą i szypułkami), skropić je oliwą, posypać solą, pieprzem i bazylią. Czosnek (całą główkę) posmarować oliwą, zawinąć w folię aluminiową i razem z pomidorami wstawić do pieca na ok. 40 minut – pomidory mają się zrumienić, a czosnek stać się miękki.

Na oliwie zeszklić posiekaną ekstradrobno cebulę i seler. Dosypać ryż i chwilkę smażyć. Zalać wermutem, zmniejszyć ogień na najmniejszy i odparować ciągle mieszając. Potem dolewać po 1 chochelce bulionu i odparowywać, aż ryż zmięknie wchłaniając cały płyn (niekoniecznie cały litr, bo to zależy od ryżu).

W międzyczasie pomidory obrać ze skórki, skórki wyrzucić, miąższ grubo pokroić, czosnek „wycisnąć” i pozbyć się łupin. Kurczaka umyć i osuszyć, posypać z obu stron solą, pieprzem i bazylią – przykryć pergaminem i rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm. Piersi usmażyć na złoto na oliwie z obu stron (ok. 4 minuty z każdej strony).

Wyłączyć ogień pod ryżem, dodać masło, połowę sera, pomidory, czosnek, pieprz i sól – wymieszać i przykryć na 5 minut. Kurczaka pokroić w paseczki i ułożyć na ryżu. Danie udekorować świeżą bazylią i posypać resztą sera. Risotto gotowe!

Risotto

One thought on “Risotto z pieczonym czosnkiem i pomidorami, podane ze złotym kurczakiem bazyliowym

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2400 blogów z 22 kategorii, dzięki czemu tworzymy największą w Polsce tego typu platformę łączącą wszystkie blogi w jednym miejscu.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s