Super-tarta z bobem

BobotartaNo i proszę – jest – Pan Bób we własnej osobie. Uśmiecha się z kolegami z woreczków rozstawionych na straganach i aż żal nie zabrać go do domu. Z pewnością ucieszy się gdy po prostu ugotujemy go w osolonej wodzie z koprem i zjemy jako przegryzkę do wieczornego filmu. Albo możemy mu ufundować nieco bardziej ekscytującą przygodę, wykorzystując ugotowane i obrane nasiona do przygotowania farszu do tarty. Przepis na ekstrawagancką bobotartę znalazłam w czerwcowym numerze „Mojego gotowania”.

Tarta z bobem (z moimi zmianami):

  • 150 g mąki,
  • 7 łyżek masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 400-450 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 3 dymki,
  • 100 ml śmietany,
  • 5 jajek,
  • pieprz,
  • 150 g fety,
  • 2 łyżki posiekanej mięty,
  • 5 łyżek startego pecorino lub grana padano,
  • kilka klasterków szynki dojrzewającej.

Z mąki, masła, łyżki zimnej wody i soli zagnieść ciasto – schłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować, wylepić nim formę na tartę. Ciasto podpiec w 200 stopniach ok. 10 minut.

Na oliwie zeszklić posiekaną dymkę i pokrojoną w paseczki szynkę. W misce wymieszać śmietanę, jajka, sól, pieprz, obrany bób, dymkę z szynką, pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę, miętę i połowę sera.

Masę przelać na podpieczony spód i posypać resztą sera. Piec 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Reklamy

2 thoughts on “Super-tarta z bobem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s