MyBigBakingProject #42 – pumpernikiel

Pumpernikiel2Słodkawe, konkretne pieczywo pachnące melasą, najlepsze po upływie min. 12 godzin. Nie tak trudne jak początkowo myślałam. Do zrobienia dla każdego amatora domowego chleba.

Pumpernikiel:

  • 300 g mąki żytniej,
  • 200 g mąki razowej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 torebka suchych drożdży,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 8 łyżek melasy,
  • mąka do posypania formy.

Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać sól, drożdże i cukier – wymieszać. Na środku zrobić dołek, wlać olej, melasę i ok. 400 ml letniej wody – wyrabiać ok. 15 minut. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Formę do chleba oprószyć mąką, włożyć do niej chleb i odstawić jeszcze na pół godziny. Piec 40 minut w 190 stopniach. Ostudzić na kratce.

Pumpernikiel

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s