Warzywa słodko-kwaśne z ryżem po syczuańsku

Po syczuańskuDziś na szybko – azjatyckie, wegetariańskie danie Jamiego z jego „piętnastominutowej” książki.

Warzywa słodko-kwaśne z ryżem po syczuańsku (z moimi zmianami):

  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
  • ugotowany wcześniej brązowy ryż (2 torebki),
  • 1 cytryna,
  • 2-3 łyżki słodkiego sosu chili,
  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 świeże chili,
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej sezamowy,
  • kilka mini-kolb kukurydzy,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 2/3 puszki ananasa,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • kiełki fasoli mung,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa lub olej rzepakowy.

Ryż: na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy lub oleju, dodać zmiażdżony pieprz syczuański, ugotowany ryż, sok z cytryny – smażyć regularnie mieszając. Po 5 minutach przesunąć ryż na jedną stronę patelni, a na pustą część wlać sos chili. Gdy zawrze, wbić jajka i stopniowo mieszać łącząc je z ryżem. Pozostawić w cieple.

Warzywa: papryki, szparagi, kukurydzę i ananasa pokroić (w paseczki lub kawałki wielkości kęsa). Chili bez pestek, imbir, czosnek, łodyżki kolendry drobno posiekać. W woku rozgrzać oliwę z łyżeczką oleju sezamowego. Wsypać chili, imbir, czosnek i kolendrę. Po chwili dodać papryki, szparagi i kukurydzę – smażyć regularnie mieszając. Gdy warzywa będą już al dente, dodać skrobię, ananasa z połową zalewy, miód, ocet i kiełki – smażyć 3 minutki, doprawić solą i ew. pieprzem.

Przed podaniem posypać całość listkami kolendry.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s