Wołowina chimichurri z ziemniaczkami i sałatką

StekiObiad wg wskazówek Jamiego to na 99% bardzo dobry obiad. Dlatego gdy w moje ręce trafia jakiś ekskluzywny i/lub drogi produkt chętnie sięgam po przepisy Jamiego, bo wiem, że z nimi szanse na zmarnowanie jedzenia są bardzo małe. Skoro więc na obiad miała być polędwica wołowa, przyrządziłam ją wraz z Jamiem. A oto ona:

Wołowina chimichurri z ziemniaczkami i sałatką (z moimi zmianami):

  • 800 g młodych ziemniaczków – im mniejsze tym lepsze (a przynajmniej ładniejsze),
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 dymek,
  • 1/2 świeżej chili,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 3 nieduże steki z polędwicy wołowej,
  • oliwa,
  • kilka listków chrupiącej sałaty,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • kilka listków mięty,
  • 100 g groszku (rozmrożonego),
  • grana padano do posypania,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki – umyte i oskrobane zalać wrzątkiem, posolić, dodać wyszorowaną cytrynę (w całości) – ugotować. Odcedzić, przełożyć do miski, szczypcami wycisnąć do ziemniaków gorącą cytrynę, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz, koperek – wymieszać i gotowe.

Sos – zblenderować obrany czosnek, posiekane dymki, chili bez pestek, liść laurowy, oregano, łodyżki kolendry, 2 łyżki octu, łyżkę wrzątku – doprawić solą i pieprzem – przelać do miseczki.

Sałatka – w miseczce wymieszać poszarpaną sałatę, przepołowione pomidorki, posiekaną miętę, groszek, łyżkę oliwy, łyżkę octu – doprawić startym serem grana padano zamiast soli.

Steki – mięso natrzeć solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy – smażyć z obu stron, aż będą odpowiednie (każdy lubi inny poziom wysmażenia). Przed podaniem steki posypać listkami kolendry.

Steki2

Steki4

Steki3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s