Goferrrki! Rumowo-anyżowe

Gofry rumowo-anyżoweOto kolejna odsłona śniadaniowych gofrów, tym razem z dodatkiem rumu i anyżu. Jak widać ciągle poszukuję idealnego przepisu na gofry, ale coraz częściej dochodzę do wniosku, że to nie przepisy na ciasto są problemem tylko moc mojej domowej gofrownicy. Gdyby była mocniejsza, może moje gofry byłyby bardziej chrupiące? No trudno, póki co zapraszam na nie do końca chrupiące, ale za to bardzo smaczne gofry rumowo-anyżowe z domowej gofrownicy.

Gofry rumowo-anyżowe:

  • 60 g rozpuszczonego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 1/3 łyżeczki zgniecionych nasion anyżu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 chlust rumu,
  • mleko – tyle ile „weźmie” ciasto – ok. 1 szklanki.

Wszystkie składniki zmiksować na gęstą masę i smażyć porcjami w rozgrzanej gofrownicy na złotobrązowo. Zajadać na gorąco lub studzić na kratce i podawać po kilku chwilach z ulubionymi dodatkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s