Pancakes z boczkiem i syropem klonowym

PancakesPomieszanie z poplątaniem to czasem najlepsze i najbardziej kreatywne podejście do kuchni. Dlaczego? Z połączenia pozornie najmniej do siebie pasujących składników może nieoczekiwanie powstać coś nowego, intrygującego i smaczniejszego niżby się podejrzewało. Smażony boczek i przysmak Kanadyjczyków – syrop klonowy? A do tego jeszcze słodkie puchate naleśniki? W życiu! Ale w sumie czemu nie – spróbujmy!

Pomysł na to nietypowe śniadanie już wielokrotnie widziałam w kulinarnej blogosferze. Dokładny przepis znalazłam nawet jakiś czas temu tutaj. Zapisałam i odłożyłam na później. Teraz, gdy ryzykowne naleśniki znam już z autopsji, mogę je polecić na Kulturze Kulinarnej. Nie ma się czego bać – ten zestaw naprawdę smakuje 🙂

Pancakes z boczkiem i syropem klonowym (z moimi niewielkimi zmianami):

  • 250 g mąki,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30 g cukru,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 180 ml mleka (lub nieco więcej jeśli ciasto wyjdzie za gęste),
  • masło klarowane do smażenia,
  • kilkanaście plasterków wędzonego boczku,
  • syrop klonowy do polania.

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, następnie połączyć suche z mokrymi – wymieszać. Na nieprzywierającej  patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i smażyć kolejne naleśniki – na złoto z obu stron. Na osobnej patelni usmażyć na chrupko boczek i trzymać go w cieple do chwili podania.

Z przygotowanych naleśników ułożyć wieżyczki, przekładając piętra boczkiem. Podawać polane dobrej jakości syropem klonowym.

 

Reklamy

One thought on “Pancakes z boczkiem i syropem klonowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s