Strucla brzoskwiniowa

StruclaNajprostsza z możliwych strucla drożdżowa z dżemem brzoskwiniowym. Najlepsza byłaby oczywiście domowa marmolada. Ja akurat tego smaku domowej konfitury nie posiadam, dodałam więc kupny dżem, który też się świetnie sprawdził.

Strucla brzoskwiniowa:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g masła + do posmarowania formy,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • duży słoik dżemu brzoskwiniowego,
  • 6 łyżek sezamu,
  • cukier puder do posypania.

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru z letnim mlekiem i łyżką mąki. Przelać do przesianej mąki, lekko przemieszać i odstawić na 20 minut pod przykryciem, by drożdże „ruszyły”.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i stopionym masłem. Mieszaninę dodać do mąki, posolić i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli za bardzo się klei, dosypać mąki. Ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm, pokryć dżemem i posypać sezamem – zwinąć w rulon i zalepić końce, by konfitura się nie wylewała. Roladę przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Piec 50 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s