Fajita z kurczaka z papryką, ostrą salsą i ryżem

Fajitas2Jeśli nie macie pomysłu na solidny obiad, pełen smaków, zapachów, witamin i meksykańskiego klimatu, nie mogliście lepiej trafić. Znaleziony w „15 minutach w kuchni” Jamiego Olivera przepis, co prawda zajął mi mnóstwo czasu (dużo, dużo więcej niż kwadrans), ale rekompensata w formie zastawionego pysznościami po brzegi stołu, zadowoliła mnie w 100%. Warto spróbować!

Fajita z kurczaka z papryką, ostrą salsą i ryżem:

  • 1 suszona papryczka chili namoczona w gorącej wodzie (najlepsza byłaby wędzona, ale nie posiadam),
  • 2 dymki,
  • 1 pomidor,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 czerwona i 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 puszka fasoli,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 250 g ugotowanego na sypko brązowego ryżu,
  • 1 cytryna,
  • 4 tortille,
  • 1 mały jogurt naturalny.

Jogurt przelać do miseczki i postawić na stole – jeden dodatek gotowy 🙂

W blenderze zmiksować odsączone suszone chili, 1 łyżkę wody w której się moczyło, dymki, obranego pomidora, łodyżki kolendry, 1 świeże chili bez pestek, sok z 1 limonki, ocet, sos sojowy. Salsę przelać do miseczki – i drugi dodatek mamy gotowy!

Papryki – żółtą i czerwoną pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę, a czerwoną cebulę w ćwiartki – warzywa posolić i popieprzyć – usmażyć na minimalnej ilości oliwy – trzeci dodatek gotowy.

Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtoczyć kurczaka w soli, pieprzu, i wędzonej papryce – przykryć i rozbić na grubość ok. 1,5 cm. Mięso usmażyć na złoto (po 3-4 minuty z każdej strony) na łyżce oliwy.

Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kumin i posiekane chili bez pestek. Po chwili dosypać odcedzoną fasolkę i smażyć kilka minut często mieszając. Dodać ryż i sok z 1 cytryny – podgrzać i doprawić solą. Przełożyć na talerz.

Tortille podgrzać na suchej patelni wg instrukcji na opakowaniu. Podać na stół.

Kurczaka pokroić w paski, wymieszać z papryką i posypać listkami kolendry. I tyle – wszystkie elementy obiadu przygotowane! Teraz wystarczy wszystko rolować, dokładać i komponować.

Fajitas

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s