MyBigBakingProject #40 – chleb żytni z siemieniem i rodzynkami

Z rodzynkamiChleb na żytnim zakwasie może też fantastycznie smakować na słodko-słono. Z dodatkiem soczystych rodzynek chleb pięknie skomponuje się z dobrym masłem, dżemem lub twarożkiem. A, że na wiosnę i lato śniadania jada się ciut lżejsze, takie kanapki perfekcyjnie spełnią swoją rolę i pozwolą miło zacząć dzień.

Chleb żytni z siemieniem i rodzynkami:

Zaczyn:

  • 70 g zakwasu żytniego,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 100 ml wody.

Ciasto:

  • przygotowany zaczyn,
  • 260 ml wody,
  • 300 g mąki żytniej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 garść siemienia lnianego,
  • 1 garść rodzynek.

Zaczyn należy przygotować dzień wcześniej, czyli wymieszać jego składniki, przykryć ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, cukier – zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dosypać siemię i rodzynki. Ponownie zagnieść, uformować bochenek, włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 3 godziny. Piec w 230 stopniach przez 15 minut, potem jeszcze 40 w 200. Studzić na kratce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s