Co do obiadu? Sałatka z kwiatem szczypiorku

Sałatka2Wiem, wiem – zasmażana młoda kapustka, mizeria z gruntowych ogórków lub surówka z małych buraczków to aktualnie najpopularniejsze dodatki do niedzielnych obiadów. Ale ja proponuję dopisać do listy jeszcze prostą zieleninkę przełamaną kolorystycznie fioletowymi kwiatami szczypiorku. Jeśli ktoś jest ciekawy jak smakują te strzępiaste kwiatuszki, to odpowiedź jest prosta – jak szczypiorek do kwadratu 🙂

Sałatka z kwiatem szczypiorku:

  • 1 garść listków młodego szpinaku,
  • 1 garść listków rukoli,
  • 1 garść listków mizuny,
  • kilkanaście kwiatów szczypiorku.

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół (u mnie kolorowe zioła do sałatek, w tym melisa i lawenda),
  • sól,
  • pieprz.

Warzywa i zioła porządnie umyć i wysuszyć, przełożyć do dużej michy (może być do brzydkiej). W małym zakręcanym słoiczku wymieszać szybko potrząsając składniki dressingu. Zieleninę wymieszać z dressingiem na krótko przed podaniem. Sałatkę przełożyć do ładnej miseczki.

Sałatka

Advertisements

One thought on “Co do obiadu? Sałatka z kwiatem szczypiorku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s