Wypełnione pysznościami pity

Pity z klopsikamiChoć młode ziemniaczki są już pyszne, frytki zawsze poprawiają humor, dobrze zrobiony ryż pasuje do wielu dań, a kaszy nigdy za wiele, to czasem ma się ochotę na jeszcze coś innego w roli dodatku do mięsa. W supermarketach roi się od pięknie zapakowanych tortilli, pit, bułek hamburgerowych, hotdogowych itp. Sztuczne to, chemiczne i papierowe. Dlatego dziś pomysł na… domowe pity z grillowanymi klopsikami i najprostszym sosem tzatziki ever 🙂 Taka „kanapka” w upalny dzień to prawdziwe niebo w gębie.

Pity z grillowanymi klopsikami i sosem tzatziki:

Pity:

  • 1 i 1/4 szklanki wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 g mąki.

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa np. z łopatki,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 łyżka świeżej szałwii,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Tzatziki:

  • 1 kubek jogurtu greckiego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 duży lub 2 małe ogórki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • kilka listków sałaty,
  • świeża kolendra.

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z letnią wodą. Gdy się rozpuszczą dodać sól i mąkę – wyrobić elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Piec i blaszkę, na której będą się piekły pity rozgrzać w 250 stopniach. Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 6 równych kulek i rozwałkować z nich placki grube na ok. 1/2 cm. Placki przełożyć na gorącą, gołą blachę i piec na złoto ok. 5 minut. Gotowe pity studzić pod ściereczką, a przed podaniem rozkroić je tworząc kieszonki na dodatki.

Mięso wymieszać z bułką tartą, octem, drobniutko posiekaną cebulką i szałwią, startą gałką, solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsy schłodzić pół godziny w lodówce. Kulki nabić na patyczki do szaszłyków (jeśli będziecie grillować na tradycyjnym grillu, patyczki muszą być wcześniej moczone w wodzie). W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny. Szaszłyki grillować z wszystkich stron, w sumie ok. 15 minut) często smarując cytrynową oliwą.

W miseczce wymieszać zgnieciony czosnek, sok z cytryny, posiekany szczypiorek, startego na tarce i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka, jogurt, sól i pieprz. Ciepłe pity wyłożyć w środku sałatą i wypełnić klopsikami i sosem. Można też dodać listki kolendry.

Advertisements

One thought on “Wypełnione pysznościami pity

  1. Pingback: Kofty, pita, bulgur, sałatka grecka | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s