Lekkie spaghetti z pomidorowo-serową sałatką

Jamie2Gdy temperatura za oknem przekracza 28-30 stopni rzadko ma się ochotę na ciężkie, mięsne i tłuste potrawy. To logiczne i całkiem naturalne. Całe szczęście, że coraz częstszym upałom towarzyszy klęska urodzaju, czyli cała masa najświeższych, kolorowych i pachnących sezonowych warzyw i owoców. Botwinka, szparagi, pomidory, dymka, zioła, truskawki, rabarbar!

Z tak szeroką ofertą targowych straganów bardzo prosto jest skomponować coś lekkiego, pysznego i zdrowego. Np. taki makaron i super sałatkę ze słodkich pomidorów. Recepturę podpowiedział jak zawsze Jamie.

Lekkie spaghetti z pomidorowo-serową sałatką:

  • 300 g pełnoziarnistego spaghetti,
  • 1 brokuł,
  • 1 świeże chili,
  • oliwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka startego grana padano,
  • 500 g pomidorków (np. koktajlowych),
  • kilka gałązek bazylii,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 kubeczek serka wiejskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Pomidorki pokroić w ćwiartki, wrzucić do miseczki, dodać porwaną bazylię, łyżkę oliwy, ocet, sól i pieprz. W innej miseczce wymieszać skórkę startą z cytryny i sok z połówki z serkiem wiejskim. Na serek przełożyć przygotowane pomidory. Wierzch udekorować listkami bazylii.

Chili bez pestek, czosnek i rozmaryn drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki. W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić chili, czosnek, rozmaryn i brokuły oraz sporo soli i pieprzu. Warzywa zalać 5 łyżkami wrzątku, przykryć i gotować często mieszając, aż makaron się ugotuje.

Makaron odcedzić zachowując filiżankę wody. Odcedzone spaghetti przełożyć do warzyw, dodać sok z połowy cytryny i starty ser. W razie potrzeby dolać wody spod makaronu. Wszystko porządnie wymieszać i ew. doprawić. Podawać w towarzystwie sałatki.

Jamie

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s