Spring rolls z łososiem

Spring rollsBardzo lubię sajgonki (np. takie). Ale latem, a właściwie późną wiosną ich smażona wersja nie bardzo pasowała mi do jadłospisu. Dlatego wybrałam zdrowszą odmianę spring rolls – kolorową, śliczną i chrupiącą. W wykonaniu takie rolki nie sprawiają większych problemów. Po jednej, dwóch nieudanych próbach, kolejne spring rollsy idą już naprawdę prościutko 🙂

Spring rolls z łososiem:

  • kilkanaście arkuszy papieru ryżowego do sajgonek,
  • sałata karbowana,
  • 2 marchewki,
  • 1 ogórek,
  • 1 nieduży filet z łososia ok. 200 g,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • sos jogurtowo-czosnkowy (jogurt grecki+ząbek czosnku+łyżka posiekanego koperku+sól+sok z cytryny).

W misce wymieszać składniki sosu jogurtowego – schłodzić. W drugiej miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i koperkiem oraz solą i pieprzem. Łososia natrzeć marynatą i odstawić na 1/2 godziny. Rybkę ugrillować i odstawić do ostygnięcia.

Marchewki i ogórka obrać i pokroić w długie wąskie słupki. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Rybę podzielić na małe podłużne kęsy.

Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzać w letniej wodzie, odkładać na deskę, układać na nim sałatę, łososia, ogórka i marchew i rolować sajgonkę. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Podawać z zimnym sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s