MyBigBakingProject #39 – chleb z mieszanej mąki z ziarnami

Z ziarnamiOto moja kolejna propozycja domowego pieczywa – chleb na zakwasie z wieloma ziarnami. Zdrowy, łatwy, pożywny i bardzo ładny. Jedna kromeczka wystarcza, by zaspokoić mały głód. Warto spróbować 🙂

Chleb z mieszanej mąki z ziarnami:

  • ok. 100 g zakwasu żytniego,
  • 750 g mąki (po równo orkiszowej, pszennej i razowej),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3,5 szklanki letniej wody,
  • oliwa do posmarowania formy.

Dzień wcześniej wymieszać zakwas z mąką i wodą oraz dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy (ma sięgać do 3/4 wysokości), przykryć ściereczką i odstawić na noc. Piec 1 godzinę w 200 stopniach pod przykryciem z folii aluminiowej, a potem jeszcze 15 minut bez przykrycia. Upieczony chleb studzić na kratce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s