Rabarbar na ciepło z lodami

Z rabarbarem3U nas w domu bardzo lubimy deser składający się z ciepłego musu jabłkowego, lodów waniliowych i wafelka. Przypadł nam do gustu także bananowo-karmelowy deser z lodami (można go znaleźć tutaj). Dlatego rabarbarowy pucharek z imbirem na ciepło, podany z lodami i prażonymi pistacjami również podbił nasze spragnione wiosennych słodkości podniebienia 🙂

Rabarbar na ciepło z lodami:

  • 250 g rabarbaru,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka,
  • lody waniliowe lub śmietankowe,
  • garść obranych pistacji.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku stopić masło, dodać cukier puder. Gdy cukier zacznie się karmelizować dosypać rabarbar i starty imbir – gotować bez przykrycia często mieszając ok. 5 minut (rabarbar ma być pół na pół miękki i twardawy).

Do pucharków nałożyć szczodre porcje rabarbaru, lodów, a wierzch posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi pistacjami. Podawać od razu.

Z rabarbarem

Z rabarbarem2

Advertisements

3 thoughts on “Rabarbar na ciepło z lodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s