Sernik na zimno – słono-karmelowy

SernikPołączenie karmelu z solą morską już dawno podbiło moje serce. Dlatego też gdy zobaczyłam w jednym z numerów „Mojego gotowania” ten cudowny sernik na zimno zapragnęłam przygotować go już, natychmiast, teraz. Efekt był świetny, choć muszę przyznać, że dość specyficzny. Sól bowiem maksymalnie podkręca smak czekolady i karmelu, przez co deser jest prawdziwą bombą smaku. Osoby preferujące delikatne serniki raczej powinny poszukać czegoś innego.

Sernik na zimno – słono-karmelowy:

  • 25 dag czekoladowych herbatników,
  • 15 dag rozpuszczonego masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonej soli morskiej,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • szczypta kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 l kremówki,
  • 25 dag mascarpone,
  • 25 dag serka typu philadelphia,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 30 dag gęstej śmietany 22%.

Herbatniki zmiksować z masłem, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Tym piaskiem wylepić dno tortownicy o śr. 22 cm. Schłodzić. Masę kajmakową wymieszać z solą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kawą, 100 ml kremówki – ostudzić. Serki utrzeć z wanilią, cukrem pudrem i śmietaną 22%. Osobno ubić resztę kremówki i połączyć ją z masą serową.

Na ciasteczkowy spód położyć połowę kajmaku i połowę czekolady (nie rozsmarowywać). Następnie całą masę serową, a na wierzch resztę kajmaku i czekolady. Szpatułką albo łyżką wymieszać wszystko aż do dna, żeby na wierzchu powstały esy-floresy.

Wstawić do lodówki na min. 6 godzin.

Sernik2

Reklamy

3 thoughts on “Sernik na zimno – słono-karmelowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s