Łosoś w zielonej herbacie z ryżem kokosowym i warzywami miso

Miso3Kiedy już mam w rękach pięknego łososia, zastanawiam się w jaki sposób go przygotować, by nie zmarnować tak cennego produktu oraz jego potencjału. Nie będę ukrywać, że łosoś jest moją ulubioną rybką, nie tylko ze względu na smak, ale również na wygląd i bezproblemowość w usuwaniu irytujących mnie w innych rybach ości. Gdy nie do końca mam czas na szukanie nowych inspiracji dotyczących łososia stawiam przeważnie na moje najukochańsze ravioli lub smażonego łososia z pomidorkami i fasolką. Ale tym razem postawiłam na coś ekstremalnie innego, i jak się okazało przepysznego! Autorem przepisu jest oczywiście Jamie Oliver, ja tylko troszkę dopasowałam smaki pod nasz gust.

Łosoś w zielonej herbacie z ryżem kokosowym i warzywami miso:

  • 3 filety z łososia mniej więcej po 100-120 g,
  • 2 torebki zielonej herbaty,
  • oliwa,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 puszka po mleku ryżu basmati (chodzi o objętość),
  • 1 cytryna,
  • 1 papryczka chili,
  • kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku miso,
  • garść świeżej kolendry,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 brokuł,
  • 1 paczka mrożonej fasolki szparagowej lub świeża,
  • 1/2 limonki,
  • sól,
  • pieprz.

Rybę umyć, osuszyć, wyjąć ości jeśli jakieś są, obtoczyć w soli, pieprzu i herbacie z rozerwanych torebek. Łososia smażyć na oliwie z wszystkich stron (zaczynając od skóry w dół) na rumiano.

W garnku zagotować mleko kokosowe z puszką wrzątku (tu również chodzi o objętość) i puszką ryżu, sokiem z połowy cytryny i czubatą łyżeczką soli – przykryć i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn, zmięknie i stanie się kleisty.

W malakserze zmiksować chili bez pestek, obrany imbir, miso, większość kolendry, sok z 1/2 cytryny, sos sojowy, miód, łyżkę wody. Tak przygotowany dressing przelać do dużej miski.

Różyczki brokuła i fasolkę ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić, przełożyć do dressingu i wymieszać.

W misce podawać warzywa, na półmisek wyłożyć bielutki ryż, a na niego kawałki łososia. Wierzch posypać liskami kolendry i czerwonym chili. Przy każdej porcji położyć cząstkę limonki.

Miso2

Miso

Reklamy

3 thoughts on “Łosoś w zielonej herbacie z ryżem kokosowym i warzywami miso

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s