Proste mini-tarty z rabarbarem

TartyWiosna=rabarbar. I tyle w temacie. Jak niewiele potrzeba, by z kilku składników przygotować wspaniałe wiosenne tarty. Można je podać tak jak ja – z zapieczoną z wierzchu kruszonką, lub bez niej, ale za to z bitą śmietaną lub lodami. A może po prostu ze szklaneczką domowego kompotu z rabarbaru? Opcji jest kilka, ale jedno jest pewne – powstanie pyszny, słodko-kwaśny deser 🙂

Mini-tarty z rabarbarem i kruszonką:

Masa owocowa:

  • 5-6 pędów rabarbaru – obranych i pokrojonych w plasterki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 70 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 ugotowane na twardo żółtko.

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • cukier puder do posypania.

W rondelku skarmelizować masło z cukrem i esencją waniliową, dodać rabarbar i poddusić kilka minut, by część owoców zmiękła.

Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagnieść szybko kruche ciasto, uformować kulkę i schłodzić pół godziny w lodówce.

Ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować, wylepić nim boki i spody foremek na mini-tarty. Ciastka podpiec „na biało” w 200 stopniach.

W międzyczasie ugnieść kruszonkę, czyli masło z mąką i cukrem – mają powstać nieregularne grudki. Na podpieczone spody wyłożyć porcje owocowej masy, a wierzch posypać kruszonką. Piec w 200 stopniach, aż całość się zarumieni.

Ostudzone ciastka wyjąć z foremek i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklamy

One thought on “Proste mini-tarty z rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s