Quiche z zielonymi szparagami – oto wiosna!

QuicheKolor zielony na talerzu chyba najbardziej wzmaga mój apetyt. Zieleń sałaty, ogórka, ziół, czy właśnie szparagów, czyli niekwestionowanych królów wiosny (zaraz obok księżnej botwinki i hrabiego rabarbaru) jest właśnie tym, czego oczekuję podczas majowych posiłków. I choć kompletnie nie mam na nie czasu, to jeśli wyjdą mi tak jak te z dzisiejszych zdjęć, zdecydowanie poprawia mi się humor.

Quiche z zielonymi szparagami (wzorowany na przepisie z „Mojego gotowania”):

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • 100 ml białego wina,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 200 ml śmietany,
  • 4 jajka.

Z mąki, masła, szczypty soli i 2 łyżek lodowatej wody zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i schować do lodówki.

Cebulkę drobno posiekać, szparagi porządnie wypłukać, by pozbyć się całego piasku (nie ma nic gorszego od zgrzytania piasku między zębami podczas jedzenia wspaniałych szparagów), odłamać twarde końcówki. Szparagi zblanszować w osolonym wrzątku (5 minut), odcedzić, odciąć 1/3 każdego szparaga z główką, a resztę pokroić w plasterki.

Ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę, podziurkować widelcem i podpiec w 200 stopniach „na biało”. Cebulkę zeszklić na klarowanym maśle, wlać wino i odparować. W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, domieszać plasterki szparagów, posiekaną natkę, cebulkę z patelni, sól i pieprz.

Na podpieczony spód przelać masę jajeczną, wierzch udekorować promieniście główkami szparagów. Piec 30 minut. Ten quiche jest rewelacyjny na ciepło i jeszcze lepszy na zimno.

Quiche2

Quiche3

Advertisements

3 thoughts on “Quiche z zielonymi szparagami – oto wiosna!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s