Jajka faszerowane na 4 sposoby

JajkaZnalazłam zaległe zdjęcia z Wielkanocy. Uznałam, że szkoda byłoby je pominąć. I choć nie czas na zabawę w faszerowanie jaj, to przepis polecam na przyszłoroczne święta – będzie jak znalazł. Takie jajka pięknie ozdobią stół, będą świetnie pasować do wszelkich wędlin i sałatek, a poza tym, ich wygląd to prawdziwa wiosna na talerzu.

Jajka faszerowane na 4 sposoby:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo – obranych,
  • 1/2 puszki tuńczyka,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 10 łyżek majonezu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • garść listków bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść obranych orzechów włoskich,
  • 1 ugotowany burak,
  • 1 łyżeczka kurkumy lub curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • rzeżucha,
  • 1/2 papryczki chili.

Jajka poprzekrawać na połówki, żółtka rozgnieść z majonezem w miseczce, a białkowe łódeczki ułożyć na ozdobnym półmisku na jajka, lub na ładnym talerzu wyłożonym mixem sałat lub kiełkami.

Masę jajeczną podzielić na 4 miseczki. Do jednej dodać sól, pieprz i kurkumę lub curry – wymieszać. Tą pastą napełnić 5 łódeczek – wierzch udekorować posiekanym chili.

Do drugiej miseczki dodać rozdrobnionego tuńczyka, koncentrat pomidorowy i skórkę cytrynową, oraz sól i pieprz. Przełożyć do jajek, udekorować skórką.

Do trzeciej wmieszać posiekaną bazylię, uprażone i posiekane orzechy, zgnieciony czosnek, sól i pieprz. Przełożyć do jajek i udekorować listkami bazylii.

Do czwartej dodać posiekanego drobno buraczka, sól i pieprz – przełożyć do jajek, udekorować buraczkiem i rzeżuchą.

Przed podaniem jajka schłodzić.

Jajka2

Reklamy

2 thoughts on “Jajka faszerowane na 4 sposoby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s