Pikantny kurczak z boczkiem, szparagami i genialną soczewicą

Ze szparagamiSama nie wiem jak zareklamować to danie. Jest w nim bowiem tyle smaków, kolorów, konsystencji… Czy wystarczy jeśli napiszę, że to jedno z najlepszych dań z kurczaka jakie jadłam? Albo, że wykorzystany tu pomysł na soczewicę to autentyczny przejaw geniuszu Autora (Jamie Oliver)? Jeśli nie wystarczy, to mogę jeszcze tylko dodać – spróbujcie, a się przekonacie 🙂

Pikantny kurczak z boczkiem, szparagami i genialną soczewicą (z moimi zmianami):

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 puszka soczewicy,
  • 1 dojrzały pomidor,
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 plasterki wędzonego boczku,
  • 1 pęczek szparagów,
  • dobry świeży chleb.

Cebulę i marchewkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę (lub posiekać w malakserze), igły rozmarynu posiekać, gałązki wyrzucić. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, marchew i połowę rozmarynu – smażyć regularnie mieszając. Gdy warzywa się zeszklą i trochę zmiękną dodać soczewicę z zalewą, obranego i posiekanego pomidora i ocet winny – przykryć garnek i dusić 5 minut. Po tym czasie wsypać grubo posiekany szpinak i przykryć. Gdy szpinak zwiotczeje całość doprawić solą i pieprzem, 2 łyżkami jogurtu – wymieszać i gotowe.

Na patelni grillowej z odrobinką oliwy usmażyć przycięte szparagi.

Kurczaka obtoczyć w soli, pozostałym rozmarynie, pieprzu i pieprzu cayenne – przykryć pergaminem i rozbić na grubość ok. 1,5 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i smażyć na niej kurczaka i nieobrane ząbki czosnku (kurczakowi wystarczą 3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia mięsa na patelnię dodać plasterki boczku i usmażyć je na chrupko.

Na duży półmisek przełożyć soczewicę, na niej ułożyć kurczaka z boczkiem i szparagi. Warto pamiętać o usmażonych ząbkach czosnku, które powinny być już miękkie oraz o kleksach jogurtu. Danie podawać z dobrym chlebem (u nas orkiszowy).

Reklamy

3 thoughts on “Pikantny kurczak z boczkiem, szparagami i genialną soczewicą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s