Schabik na kanapkę :)

SchabDobra wędlina nie jest zła, prawda? A pisząc dobra, mam na myśli prawdziwą wędlinę ze smacznego mięsa, fajnie przyprawioną, soczystą i pachnącą. Domowa ma największe szanse by spełnić te wymagania. I ten schab również.

Schab ma to do siebie, że bywa suchy. Upieczony, nawet ze śliwką często wymaga dodatku jakiegoś aromatycznego smarowidła – chrzanu, musztardy. Natomiast ten 5-minutowy schab, który można podać na ciepło, lub kroić w plasterki na kanapki jest po prostu fenomenalny! Mięciutki, soczysty – świetny i tyle!

Schab gotowany – 5-minutowy:

  • 2 kg schabu bez kości,
  • 2,5 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1/3 szklanki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 ząbki czosnku.

Wodę wlać do garnka, dodać wszystkie przyprawy, majonez i czosnek. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego płynu włożyć oczyszczony schab i doprowadzić do wrzenia. Gotować tylko 5 minut, wyłączyć gaz i zostawić mięso w zalewie na całą noc. Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Ostudzić i znów zostawić w zalewie. Potem wystarczy tylko wyłowić mięsko, delikatnie osuszyć i kroić na plasterki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s