Makaron z pesto i śmietaną

Makaron z pestoNie czarujmy się – nie codziennie ma się ochotę na przesiadywanie w kuchni, lepienie pierogów, zagniatanie ciasta itp.  Czasem potrzebny jest szybki przepis  na szybkie danie, z gwarancją sukcesu, czyli pewnością, że potrawa zniknie z talerzy jeszcze szybciej niżby się można było spodziewać. W takiej sytuacji zawsze najlepiej spisują się wszelkiego rodzaju makarony. Do odpowiednio ugotowanego makaronu wystarczy bowiem dodać tylko kilka czarodziejskich składników i gotowe. Tym razem swój makaron (kupny, ale można przecież zrobić również domowy) podałam z prostym sosem na bazie pesto, pomidorów i śmietany (którą można zastąpić jogurtem).

Makaron z pesto i śmietaną:

  • 350 g makaronu np. penne,
  • 3 łyżki pesto,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebulka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 60 ml śmietany 18%,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulkę, potem czosnek, na końcu dodać pokrojone pomidory z puszki bez zalewy – smażyć aż większość płynu wyparuje. Sos doprawić solą, pieprzem i octem. Do pomidorowego sosu dodać pesto. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i śmietaną, udekorować listkami bazylii. Podawać na ciepło lub na zimno.

Reklamy

One thought on “Makaron z pesto i śmietaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s