Grillowane szaszłyki z wątróbki drobiowej z brandy

Szaszłyk2Na szczęście już dawno minęły czasy gdy grill równał się grillowanej kiełbasie, karkówce i skrzydełkom. Miłośnicy przygotowywania potraw na ruszcie i na świeżym powietrzu coraz częściej sięgają po inne mięsa, kombinują z warzywami i owocami, urozmaicają grillowane zestawy. Super! A ponieważ właśnie zaczyna się sezon grillowy (majówka już za pasem) może komuś przypadnie do gustu moja dzisiejsza propozycja.

Grillowane szaszłyki z wątróbki drobiowej z brandy:

  • 400 g oczyszczonych wątróbek,
  • 1 opakowanie (kilkanaście cieniutkich plasterków) wędzonego boczku,
  • 1 mała bagietka,
  • 3 garści liści świeżego szpinaku.

Marynata:

  • 1/3 szklanki brandy (u mnie wiśniowej brandy),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz.

Sos:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sól,
  • pieprz.

Wątróbkę pokroić w dużą kostkę (ok. 5 cm). W misce wymieszać składniki marynaty i wrzucić do niej wątróbkę – miskę przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

W małej miseczce wymieszać składniki sosu. Schłodzić.

Kawałki wątróbki owijać w plasterki boczku i nabijać na patyczki do szaszłyków (jeśli szaszłyki będą grillowane nad ogniem, patyczki trzeba wcześniej wymoczyć w wodzie, jeśli na grillu elektrycznym można ominąć ten etap). Szaszłyki piec ok. 15 minut często obracając i smarując marynatą, która została po wyjęciu wątróbki – boczek ma się przypiec, a wątróbka po przekrojeniu nie może być surowa.

Bagietkę pokroić na długie kromki i podpiec je na grillu. Każdą kromkę posmarować sosem, na nim ułożyć umyte i osuszone liście szpinaku i po gorącym szaszłyku. Resztę sosu podać w miseczce, by każdy mógł sobie doprawić swoją porcję wg gustu.

Szaszłyk

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s