Śniadaniowe rogaliki z musem jabłkowym

Rogaliki z jabłkiemCzasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo jak ustawienie sobie budzika w NIEDZIELĘ! A wszystko po to, by na śniadanko upiec świeże drożdżowe rogaliczki z musem jabłkowym. Z podanych proporcji wyszło 12 średniej wielkości rogalików, więc poza śniadaniem, miałam także z głowy deser 🙂

Śniadaniowe rogaliki z musem jabłkowym:

  • 100 ml mleka,
  • 1.4 szklanki cukru,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 g masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1 słoiczek musu jabłkowego lub innej konfitury,
  • cukier puder do posypania.

Mleko podgrzać z cukrem i wymieszać z drożdżami. Masło roztopić. W misce wymieszać drożdżowy rozczyn z masłem, mąką, wanilią, solą, roztrzepanymi jajkami – zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę – przykryć ją i odstawić na godzinę.

Z kuli rozwałkować duże koło na podsypanej mąką stolnicy, wykroić 12 równych trójkątów. Na każdy z nich dać łyżkę musu (najlepiej blisko szerszego brzegu, czyli przy zewnętrznej krawędzi okręgu) i delikatnie zwinąć ciasto kierując się do środka okręgu i pilnując, by mus nie wypłynął. Półokrągłe rogaliki ułożyć na blaszce i piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią.

Przed podaniem ciastka posypać cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s