Ciasto cytrusowe z rumem

Ciasto cytrusoweDzisiejszy przepis to dobra propozycja dla wielbicieli ciast „do herbaty”. Bez kremu, owoców, galaretek itp. Tylko aromatyczne ciasto i słodko-kwaśny lukier. Prezentowany deser jest najlepszy po kilku godzinach, a nawet na następny dzień. I koniecznie z lukrem! Pycha!

Ciasto cytrusowe z rumem:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 5 jajek,
  • 80 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki rumu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • cytrynowy lukier (cukier puder+sok z 1/2 cytryny).

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po kolei jajka. Dalej miksując dodać przesiane mąki i proszek. Wlać rum, soki i skórkę z owoców. Ciasto przelać do foremki keksówki (24×11 cm) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem. Piec godzinę w 190 stopniach do „suchego patyczka”. Ciasto ostudzić i polać lukrem.

Advertisements

3 thoughts on “Ciasto cytrusowe z rumem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s