BLT po meksykańsku Jamiego

BLTW książce Jamiego Olivera „15 minut w kuchni”, większość zdjęć to jak dla mnie prawdziwe dzieła sztuki. Nie przekombinowane, zabójczo apetyczne, sprawiające wrażenie wykonanych spontanicznie tuż przed jedzeniem. David Loftus odwalił tu kawał genialnej roboty. We wspomnianym zbiorze przepisów jest też kilka zdjęć, na których widok ślinotok jest naturalną reakcją. Jednym z nich jest z pewnością obraz przedstawiający BLT (Bacon, Lettuce, Tomato) po meksykańsku. Dlatego też, mimo iż wiedziałam, że moja gorąca kanapka nie będzie się prezentować na zdjęciach tak pięknie, miałam całkowitą pewność, że walory smakowe zrekompensują mi braki artystyczne. Bo co jak co, ale przepisów Jamiego zawsze jestem pewna, nawet jeśli czasem muszę w nich trochę pomieszać, żeby danie odpowiadało najbardziej naszym podniebieniom 🙂

BLT po meksykańsku Jamiego (z moimi zmianami):

  • 6 plasterków wędzonego boczku,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 bagietka,
  • kilka listków sałaty np. lodowej,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 opakowania twardej fety lub sera bałkańskiego,
  • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka marynowanych papryczek chili (dla odważnych),
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 2 dymki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1,5 limonki,
  • sól,
  • pieprz.

Guacamole: zblenderować łodygi kolendry, pozbawione skórki i pestki awokado, świeże chili (bez pestek), zielone części dymek, 4-5 pomidorków, sok z 1 limonki – pastę doprawić solą i pieprzem.

Sałatka: w miseczce wymieszać potarganą sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki, pocięte na połówki pomidorki oraz pokruszoną fetę. W filiżance wymieszać ocet, oliwę, sól i pieprz. Dressingiem polać sałatkę dopiero przed podaniem.

Na dużym arkuszu pergaminu rozsypać trochę soli i pieprzu, połowę oregano i kminku. Na przyprawach ułożyć kurczaka i jego wierzch posypać resztą przypraw. Przykryć pergaminem i rozklepać wałkiem na grubość 1,5 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć na niej boczek na chrupko – zdjąć go na talerzyk. Na powstałym tłuszczu ułożyć kurczaka i smażyć na złoto 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia, na wierzchu piersi położyć boczek by się nieco podgrzał.

Bagietkę przeciąć na pół i podgrzać w piekarniku zaraz przed podaniem. Gorącą bagietkę posmarować guacamole, na nim ułożyć warstwę pociętego w paski kurczaka i boczku. Pozostałe dodatki (sałatkę, marynowane chili, listki kolendry, sok z cząstek limonki) niech każdy dobierze sobie już wg swojego apetytu. Połówki bagietki połączyć w kanapkę i zajadać póki gorące 🙂

BLT2

Jedna myśl w temacie “BLT po meksykańsku Jamiego

Dodaj komentarz