Omlet cesarski z musem jabłkowym

Omlet cesarskiGdy zwykła kanapka to za mało, a wiosenny poranek sprawia, że mamy ochotę na słodkie śniadanie. Wtedy omlet cesarski (kaiserschmarrn) z jabłkowym musem, w towarzystwie słodkiej kawy spowoduje, że niedziela będzie naprawdę piękna.

Omlet cesarski z musem jabłkowym:

  • 4 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 1 filiżanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 garść rodzynek,
  • 2 łyżki rumu,
  • masło klarowane do smażenia,
  • cukier puder do posypania,
  • mus jabłkowy.

Rodzynki zalać rumem i odstawić. Masło stopić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i mleko oraz wystudzone masło i ponownie zmiksować. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka z solą. Pianę delikatnie wmieszać do reszty ciasta przy pomocy łopatki, dodając także rodzynki. Masę podzielić na 2 równe części. Rozgrzać masło klarowane i na patelnię wlać pierwszą połowę ciasta – usmażyć z obu stron, zdjąć. To samo zrobić z drugą połową. Gotowe omlety podzielić na małe części wielkości kęsa, posypać cukrem pudrem. Podawać np. z musem jabłkowym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s