Hiszpańska carbonara z chorizo

Carbonara z chorizoPodmianka boczku wędzonego na chorizo w tradycyjnej carbonarze była strzałem w dziesiątkę. Prosta zmiana dała zupełnie inny smak i kolor. W przepisie Jamiego Olivera zamiast grana padano miał być jeszcze ser manchego, ale ten twist pominęłam. Więc jeśli lubicie makaron carbonara bez fixów i innych ulepszaczo-przyspieszaczy, wypróbujcie poniższy przepis. Gwarantuję, że postępując zgodnie z instrukcją, jajko się Wam nie zetnie na jajecznicę, a sos oblepiający makaron stanie się aksamitny i pysznie paprykowo-serowy. Palce lizać!

Hiszpańska carbonara z chorizo:

  • 320 g makaronu penne,
  • 1 kiełbaska chorizo,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • oliwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • garść startego grana padano,
  • sól,
  • pieprz.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Chorizo pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Na oliwę wrzucić kiełbasę, posiekany rozmaryn i chili bez pestek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i smażyć, aż chorizo będzie przyrumienione.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

W misce wymieszać roztrzepane jajko, sok z cytryny, jogurt, starty grana padano i szczyptę soli. Makaron odcedzić zostawiając filiżankę wody. Penne wrzucić do chorizo, przemieszać, zdjąć z ognia i wlać masę jajeczną i trochę wody spod makaronu jeśli trzeba – delikatnie wymieszać, by wszystkie składniki pokrył aksamitny sos. Podawać na gorąco.

Reklamy

One thought on “Hiszpańska carbonara z chorizo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s