MyBigBakingProject # 37 – chleb z otrębami i kminkiem

Chleb z otrębamiW tym miejscu chyba nie bardzo jest się nad czym rozwodzić. To dobry chleb był. I zdrowy. I całkiem prosty. I uniwersalny. I do zrobienia przez każdego. Więc do kuchni marsz!

Chleb z otrębami i kminkiem:

  • 500 g mąki pszennej (lub pół na pół z pełnoziarnistą),
  • 2 garście otrąb pszennych,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki letniej wody,
  • 1 garść sezamu.

Mąkę, otręby, kminek, sól i sezam wymieszać w misce i postawić ją nad garnkiem z gorącą wodą, by suche składniki się zagrzały. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i gotowy rozczyn wlać do miski z pozostałymi ingrediencjami. Wszystko delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć pergaminem (ew. posmarować w środku masłem), i przełożyć do niej ciasto. Chlebek odstawić w ciepłe miejsce, by nieco podrósł (30-40 minut). Piec godzinę w 200 stopniach, do „suchego patyczka”. Ostudzić na kratce po wyjęciu z formy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s