Złoty kurczak z zapiekanką ziemniaczaną i szpinakiem Jamiego

KurczakJamieGdy za oknem bitwa wiosny z zimą trwa w najlepsze, na około wszyscy kichają i zarażają, a szarpiący włosami i odzieżą wiatr nie daje spokojnie przejść nawet najkrótszego dystansu z domu na dworzec, soczyste piersi kurczaka podane z zapiekanką ziemniaczaną i pachnącym czosnkiem szpinakiem, mogą się okazać najlepszą terapią i ukojeniem. W prezentowanym poniżej daniu – banalnie prostym i pożywnym – nie ma rzeczy, która mogłaby się nie udać. Choć tradycyjnie nie trzymałam się sztywnych 15 minut Jamiego, to przysięgam, że mój obiad powstał naprawdę szybko.

Złoty kurczak z zapiekanką ziemniaczaną i szpinakiem Jamiego (z moimi zmianami):

  • 3-4 spore ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • oliwa,
  • 1 drobiowa kostka bulionowa,
  • 1/2 pęczka świeżej szałwii,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 30 g parmezanu,
  • 3 piersi z kurczaka,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku,
  • 1 opakowanie szpinaku baby,
  • 1 szklanka mrożonego groszku (wcześniej rozmrożonego lub chociaż ogrzanego),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Ziemniaki obrać i pokroić na mandolinie lub w robocie kuchennym na cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Ziemniaki wrzucić do osolonego wrzątku i przykryć – gotować kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wkruszyć kostkę bulionową i wrzucić cebulę oraz porwane listki szałwii – posolić i popieprzyć – usmażyć na złoto dolewając w trakcie 2-3 łyżki wody jeśli cebula zacznie przywierać.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć cebulę, dodać odcedzone ziemniaki, zalać śmietaną i delikatnie wymieszać, a następnie rozprowadzić tworząc równą warstwę. Wierzch posypać parmezanem i zapiec na złoto.

Piersi z kurczaka ułożyć na pergaminie, posypać z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem. Przykryć pergaminem i rozbić wałkiem na grubość 1,5 cm. Mięso usmażyć na łyżce oliwy (3-4 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia na patelnię dołożyć boczek i również usmażyć na chrupko. Przed podaniem ułożyć boczek na kurczaku, żeby soki i tłuszcz wsiąkł w mięso.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i zeszklić. Dodać szpinak i groszek – dusić tylko do momentu gdy szpinak zwiotczeje, a groszek zmięknie. Posolić.

Na półmisku ułożyć dużą porcję zapiekanki ziemniaczanej, obok zieleninę, a na wierzchu kurczaka z boczkiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s