MyBigBakingProject # 36 – bułeczki kaszubskie

Bułeczki kaszubskie2Bułeczki kaszubskie, które można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono, bardzo szybko wyrastają i ładnie się pieką. Są świetnym wyjściem gdy w domu zabraknie pieczywa, lub gdy po prostu najdzie nas nagle ochota na pachnące domowe bułki – miękkie i dobrze napowietrzone w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis wart zanotowania.

Bułeczki kaszubskie:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • odrobina mąki krupczatki,
  • 2 duże jajka,
  • 70 g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3-7 łyżek cukru (w zależności, czy chcemy mieć bułeczki na słono czy na słodko),
  • szczypta soli,
  • odrobina masła lub roztrzepane jajko do posmarowania,
  • do posypania do wyboru: cukier kryształ, gruba sól, u mnie młotkowany pieprz z kolendrą.

 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać z ciepłym mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić i ostudzić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, resztę cukru, jajka w temp. pokojowej – zagnieść podsypując mąką krupczatką, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Wlać ciepłe masło i ponownie wyrobić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić, aż podwoi objętość.

Ciasto ostatni raz zagnieść podzielić na 12 równych części, uformować zgrabne kuleczki i ułożyć na blaszce przykrytej pergaminem, posmarować masłem i posypać np. pieprzem z kolendrą. Bułki odstawić na 15 minut, by jeszcze podrosły, a następnie piec w 200 stopniach, aż się lekko zarumienią.

Bułeczki kaszubskie

Reklamy

4 thoughts on “MyBigBakingProject # 36 – bułeczki kaszubskie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s