Kurczak marynowany na słodko

Kurczak marynowanyPierś z kurczaka potrafi się znudzić. Bywa sucha. Niedoprawiona. Mdła… Jednym ze sposobów na to, by temu zapobiec, jest potraktowanie mięsa aromatyczną marynatą i upieczenie go wraz z nią. Do pięknej kurzej piersi nie musimy też zawsze podawać ziemniaków lub ryżu. Mamy przecież do wyboru tyle rodzajów kasz np. bulgur. Jako warzywny dodatek, zamiast klasycznej surówki – kolorowe pieczone warzywa z tymiankiem.  I tak oto nudna pierś z kurczaka staje się wielowymiarowym i ciekawym daniem!

Kurczak marynowany na słodko:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 garść świeżego tymianku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 szklanka kaszy bulgur.

W misce wymieszać sok i skórkę startą z pomarańczy, miód, ocet, koncentrat, oregano, trochę soli i pieprzu. Piersi ponacinać głęboko w poprzek i włożyć mięso do marynaty – przykryć i odstawić co najmniej na pół godziny.

Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i przełożyć do naczynia żaroodpornego (marynatę zachować). Mięso piec w 190 stopniach polewając je regularnie marynatą (ok. 20 minut, aż mięso przestanie być surowe). Jednocześnie do pieca włożyć drugie naczynie z pokrojoną papryką i pomidorkami skropionymi oliwą i posypanymi tymiankiem.

Kurczaka podawać z zarumienionymi warzywami i kaszą bulgur przyrządzoną wg instrukcji na opakowaniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s