Ostry smalec

Smalec ostryNie lubię smalcu. To już oficjalne. Próbowałam się przekonać – naprawdę się starałam. Nic z tego. Przepis podaję dlatego, że smalec bardzo bardzo smakował reszcie domowników. A recepturę znalazłam w lutowym numerze „Mojego gotowania”.

Ostry smalec (z moimi zmianami):

  • 1 kg słoniny,
  • 350 g wędzonego boczku,
  • 100 g chorizo,
  • 2 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu,
  • szczypta soli.

Słoninę i boczek pokroić w niewielką kostkę. Słoninę wytapiać w dużym rondlu ok. 20 minut, po czym dodać boczek i drobno pokrojone chorizo. Gdy boczek stanie się chrupki dodać drobno posiekaną cebulkę i jabłko, chili, paprykę, oregano, pieprz i sól. Po 5 minutkach rondel zdjąć z ognia. Wymieszać i przelać do naczynia, w którym będzie podawany smalec po zastygnięciu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s