MyBigBakingProject #35 – francuskie bagietki

Francuskie bagietkiPamiętam opis pieczenia francuskich bagietek Julii Child w jej książce „Moje życie we Francji”. Mistrzyni kuchni poświęciła wiele godzin na dopracowanie przepisu, by w końcu ogłosić, że efekt ją zadowala. Swoje bagietki upiekłam wg innej receptury, ale mimo to miałam pietra przed rozpoczęciem pracy. Niepotrzebnie. Przepis okazał się całkiem prosty, i choć bagietki nie wyrosły na olbrzymy, to pęknięcia na ich grzbiecie bardzo ładnie się prezentowały. A ponieważ jak zawsze najważniejszy jest smak, mogę spokojnie za niego poświadczyć – były pyszne!

Francuskie bagietki:

  • 1 saszetka suszonych drożdży,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie – odstawić na 5 minut. Do miski wlać rozczyn, dodać 2,5 szklanki mąki i sól – zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Podczas ugniatania dodawać po łyżce pozostałej mąki, aż masa przestanie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Ponownie krótko zagnieść ciasto i odstawić na 5 minut. Masę podzielić na 2 części, z obu uformować bagietki, ułożyć je na blaszce wyściełanej pergaminem posypanym mąką kukurydzianą. Bagietki przykryć i odstawić na 30 minut, by podwoiły swoją objętość. Każdą bagietkę naciąć na ukos w trzech miejscach.

Do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na dolną półkę wstawić naczynie z wodą. Na środkowy poziom wsunąć blaszkę z bagietkami. Piec na złoto przez ok. 20 minut. Gorące pieczywo studzić na kratce.

Reklamy

2 thoughts on “MyBigBakingProject #35 – francuskie bagietki

  1. O jaaaa…. poproszę dwie na wynos 🙂

    Wiesz… mimo, że pieczywo tutaj raczej jest dobre, a spośród ciemnego, które zazwyczaj kupujemy już totalnie odjazd, to tęsknię czasem za zapachem chleba w PL. Ale… tym razem zachciało mi się Paryża. Bagietek, croissantów, crepes i kawy…. i wieży Eiffla 😛

    Co tu wejdę, to chce mi się jeść i odpływam gdzieś w marzeniach…. kusisz mnie tymi zdjęciami 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s