Pączki niani

Pączki nianiW tym roku w Tłusty Czwartek zaszalałyśmy. Nie dość, że pozwoliłyśmy sobie na aż 3 różne słodycze, to w dodatku wszystkie nowe. Dlatego 3 kolejne wpisy Kultury Kulinarnej będą poświęcone smażonym deserom. Na początek najłatwiejsze – pączki niani (z lutowego numeru „Mojego gotowania”). Mięciutkie, słodkie, tylko kształt nie do końca udany. Chociaż gdybym zamiast „pączki” napisała „smażone ptaszki”, to pewnie wszyscy zastanawialiby się jak to zrobiłam 🙂 Więc niech będzie – oto smażone ptaszki 🙂

Pączki niani:

  • 120 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 7 łyżek masła,
  • sól,
  • 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jajka ubić. W rondelku rozgrzać mleko i 120 ml wody, wraz z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym, masłem i szczyptą soli. Gdy płyn się zagotuje dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek. Zdjąć z ognia i dodawać powoli ubite jajka energicznie mieszając. Olej rozgrzać do temp. 180 stopni, za pomocą dwóch łyżek formować ciasto na kształt kuleczki (lub ptaszka) i wrzucać na olej. Smażyć 3-4 minuty, osączyć na ręczniku papierowym i obtoczyć w cukrze pudrze. Podawać na gorąco lub na zimno.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s