Smalec z ciecierzycy

Smalec wegeW „Moim Gotowaniu” nazwali to smalcem, ale jak dla mnie, smalec, to jednak typowo mięsne, mięso-pochodne smarowidło. Ale pomijając kwestię nazewnictwa, zamieszczony poniżej przepis jest rzeczywiście wart uwagi – uwzględnia same zdrowe i wartościowe produkty, nie najgorzej wygląda, a smak może przypaść do gustu przeciwnikom tradycyjnego smalczyku. Ale trzeba bardzo uważać przy doprawianiu tego dania, często je smakując, by nie przesadzić w żadnym kierunku (my dałyśmy ciut za dużo soku z cytryny i pasta wyszła odrobinę za kwaśna). Zatem rozważnie i z umiarem 🙂

Smalec z ciecierzycy:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 100 g klarowanego masła,
  • 4 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 łyżki siekanych prażonych orzechów laskowych,
  • sok z cytryny do smaku,
  • wędzona sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Ciecierzycę osączyć i zmiksować blenderem na gładką masę. Posiekaną drobniutko cebulkę zrumienić na klarowanym maśle. Do cebuli dodać pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i majeranek – smażyć na małym ogniu 8 minut. Zawartość patelni lekko ostudzić i dodać do ciecierzycy. Dosypać orzechy, sok z cytryny (z umiarem), sól i pieprz oraz szczyptę startej świeżo gałki. Jeśli po wymieszaniu smalec jest za gęsty lub za suchy, należy rozgrzać jeszcze trochę masła klarowanego i dodać do smarowidła. Smalec ostudzić i podawać z dobrym chlebem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s