600!!!!! – pâté z kurzych wątróbek z żurawiną

Pate600. przepis Kultury Kulinarnej. Kiedy to minęło? A w głowie jeszcze tyle pomysłów. Kolejnych 600? Może… 🙂

Czasem przeraża mnie ilość „ulepszaczy” dodawanych do produktów spożywczych. Daleko mi do wojujących o lepsze jutro ekolożek, nie odrzucam masowo produkowanej żywności, ale zależy mi, aby jedzenie które ląduje na naszym stole, a potem w brzuchach nie było naszprycowane chemią. Gdy tylko mam okazję zrobić pasztecik od podstaw – robię to. A w takim domowym smarowidle najfajniejsze jest to, że wymieniając dodatki, można za każdym razem wypróbowywać zupełnie nowy smak 🙂 Dziś żurawinowy…

Pâté z kurzych wątróbek z żurawiną:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1 kieliszek żurawinówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać oczyszczoną z błonek wątróbkę i połowę żurawiny – usmażyć na złoto. Na patelnię wlać żurawinówkę i podpalić. Gdy alkohol się wypali wyłączyć ogień i przyprawić danie solą, pieprzem i ziołami. Przestudzoną wątróbkę zmielić w blenderze na gładką pastę. Pasztecik przełożyć do miseczki i wymieszać z pozostałą żurawiną, ew. doprawić jeszcze do smaku. Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s