Tydzień włoski – kakaowe cannoli

CanolliCannolo  (l.m. cannoli) – deser sycylijski; rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta.  (Wikipedia)

Taki deser potrafi działać na wyobraźnię. Pomyślcie sami – chrupiąca, kakaowa rurka, a w niej delikatny serowy krem z czekoladą malinową. Nie wiem jak Was, ale mnie nie trzeba dłużej namawiać 🙂 I wszystko byłoby naprawdę super, gdyby moje cannoli nie odwijały się podczas smażenia 😦 Niestety spośród ok. 20 ciastek, tylko kilka zachowało pierwotny kształt, dając się w miarę estetycznie napełnić kremem. Może następnym razem zachowają się wszystkie 🙂 Jeśli ktoś jednak zna patent na nierozwijające się cannoli – czekam na wskazówki 🙂

Kakaowe cannoli:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka miękkiego smalcu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki wina Marsala (dałam białe słodkie).

Nadzienie:

  • 500 g ricotty,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady z nadzieniem malinowym.

Oraz:

  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Mąkę wymieszać z kakao, dodać cukier, smalec, jajka i wino – zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i schłodzić co najmniej przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Kółka owinąć wokół foremek do pieczenia rurek, bardzo mocno sklejając brzegi. Olej rozgrzać do temp. 190 stopni (wystarczy wrzucić kawałek ciasta – jeśli się zrumieni można wrzucać ciastka). Ciastka wraz z foremkami wrzucać porcjami na gorący olej i smażyć ok. 5 minut – ciasto ma być zarumienione i pokryte pęcherzykami. Usmażone ciastka wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy przestygną zdjąć z foremek.

Serek wymieszać z cukrem pudrem, wanilią i posiekaną czekoladą. Tak przygotowanym kremem nadziewać rurki cannoli. Przed podaniem schłodzić i posypać cukrem pudrem.

Reklamy

2 thoughts on “Tydzień włoski – kakaowe cannoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s