Tydzień włoski – walentynkowy pieczony łosoś

Pieczony łosośDobry łosoś nie jest zły 🙂 A pyszny łosoś? Ten idealnie sprawdzi się np. podczas walentynkowej kolacji (wiem, wiem, Walentynki były już jakiś czas temu). Pieczony łosoś z warzywami i ziołami nie tylko daje gwarancję wybornego smaku, ale również komfort czasu – gdy danko dochodzi w piekarniku, my mamy czas by przygotować siebie i stół do kolacji.

Łosoś pieczony z warzywami:

  • 2 filety z łososia (bez ości i łusek),
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • 1/2 brokuła,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeży tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych.

 

Łososia wcześniej umyć, osuszyć, skropić sokiem z połówki cytryny, przyprawić solą i pieprzem – odstawić na minimum 15 minut.

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w mniejsze części i ugotować w osolonym wrzątku al dente (mogą być nawet ciut niedogotowane). Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować.

Naczynie żaroodporne posmarować sporą ilością oliwy, na dnie ułożyć rybę, a na około odcedzone warzywa i pomidorki. Całość skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i listkami tymianku. Piec w 180 stopniach ok. 20-30 minut (aż ryba w całości się zetnie i nie będzie surowa w środku). Podawać z cząstkami cytryny i dobrym białym winem.

Pieczony łosoś2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s