Tydzień włoski – gnocchi z boczkiem w pomidorkach

Gnocchi z boczkiemGnocchów nigdy dość. Pal sześć kalorie, fałdki i zbędne centymetry. Jak są gnocchi, to nie ma umiaru. To straszna prawda, której nie będę dłużej skrywać. Zamiast tego podam przepis na gnocchi z boczkiem w pomidorkach. Gorące, parujące, sycące. Z nimi jakoś łatwiej przetrwać kolejny zimny wieczór 🙂

Gnocchi z boczkiem w pomidorkach:

  • 500 g kopytek/gnocchów (tak można je przyrządzić),
  • 250 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 garść posiekanej natki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół,
  • 1 kulka mozzarelli.

Gnocchi ugotować i odcedzić. W rondlu usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Większość wytopionego tłuszczu odlać, dodać zmiażdżony czosnek i wędzoną paprykę – smażyć minutkę. Dodać puszkę pomidorów, poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe, koncentrat i cukier – smażyć na dużym ogniu 5 minut często mieszając. Wyłączyć ogień i wmieszać jogurt, posiekaną natkę i doprawić całość solą i pieprzem. Do sosu wrzucić gnocchi i wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch przykryć plastrami mozzarelli i ziołami. Danie zapiekać w 200 stopniach, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s