Urodzinowy tort bananowy

Tort bananowyW tym roku udało mi się uniknąć urodzinowego dołka, głównie dlatego, że byłam zajęta tortem (i alkoholem… ;). Przepis na to bananowe cudo znalazłam tutaj – klik. To dość skomplikowane ciacho i dla lubiących mocno słodkie desery, ale przy gorzkiej kawie smakowało cudownie. Jeśli zatem połączenie bitej śmietany, krówek, czekolady i bananów nie jest Wam obce, to możliwe że właśnie znaleźliście swój tort idealny 😉

Tort bananowy (z moimi niewielkimi zmianami):

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1  łyżka octu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki maki pszennej,
  • odrobina masła.

Krem bananowy:

  • 250 ml nektaru bananowego,
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 125 g miękkiego masła.

Krem śmietanowy:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany (typu śmietan-fix),
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru,
  • 100 g czekolady gorzkiej, pokrojonej na grube kawałki.

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany (typu śmietan-fix),
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1/2 tężejącej galaretki cytrynowej,
  • 2 opakowania cukierkowej posypki do ciast – brązowej,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 3/4 szklanki wody z rumem i cukrem (lub innego ulubionego ponczu do nasączania ciast).

Biszkopt – białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ponownie ubić. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Przełożyć je do masy białkowej i ponownie ubić. Następnie do masy przesiać mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm o dnie wyłożonym papierem do pieczenia i brzegach posmarowanych masłem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika zrzucić wraz z formą na ziemię z wysokości około 30 cm. Schować do stygnącego pieca i całkowicie w nim ostudzić.

Krem bananowy – 150 ml nektaru zagotować. W tym czasie w pozostałym soku rozmieszać proszek budyniowy z cukrem. Mieszankę wlać do gotującego się nektaru i ciągle mieszając gotować ok. 2 minut na wolnym ogniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie miękkie masło utrzeć mikserem, cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny bananowy budyń. Ucierać do momentu, w którym masa będzie jednolita i puszysta.

Krem śmietanowy – kremówkę ubić wraz z usztywniaczem i cukrem na sztywną masę. Do ubitej śmietany wsypać czekoladę, wymieszać. 500 ml śmietany przeznaczonej do dekoracji ubić w osobnej misce z usztywniaczami i cukrem pudrem.

Składanie tortu – masę kajmakową lekko podgrzać, aby była półpłynna i łatwo się rozprowadzała. Ostudzony tort przekroić na 3 krążki. Dolny krążek nasączyć wodą z rumem i cukrem, wyłożyć na niego 1/2 masy kajmakowej, a następnie cały krem bananowy. Przykryć kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączyć, wyłożyć pozostałą część kajmaku. Dwa banany pokroić w plastry i ułożyć dość ściśle na masie, przykryć śmietaną z kawałkami czekolady. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, nasączyć.W tym miejscu dobrze wstawić tort na około 1-2 godz. do lodówki, aby masy dobrze stężały.

Prawie całą ubitą śmietaną (tą bez czekolady) dokładnie pokryć wierzch i boki tortu. Z reszty śmietany wycisnąć rozetki dookoła krawędzi tortu. Banana pokroić w plasterki i ułożyć je na wierzchu w kształt koła. Pusty środek wypełnić czekoladową posypką. Banany oblać niewielką ilością tężejącej galaretki, aby nie ciemniały. Boki tortu udekorować pozostałą posypką.

Gotowy tort przechowywać w lodówce i podawać schłodzony.

Tort bananowy2

Reklamy

3 thoughts on “Urodzinowy tort bananowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s