Tydzień z „Moim Gotowaniem” – gofry belgijskie

Gofry belgijskieJak się ma tak postrzelonego zwierzaka jak my, wstawanie o 5.30 w niedzielny poranek może niestety stać się normą. Zatem gdy mała Fibi głośno domaga się śniadania i zainteresowania, nie pozostaje nic innego, jak ją nakarmić, zmęczyć zabawą, a wczesny poranek i ciszę panującą w mieszkaniu wykorzystać np. na przygotowanie drożdżowego ciasta na gofry belgijskie… Potrzebuje ono chwili na wyrastanie i bąbelkowanie, a potem już tylko smażenie i można dobudzać pozostałych domowników zapachem słodkich prostokątów. Gofry robiłam już kilka razy, z różnych przepisów, i belgijskie moim zdaniem najbardziej przypominały te typowe z nadmorskiej budki 🙂

Gofry belgijskie:

  • 60 g masła,
  • 400 m mleka,
  • 1 łyżeczka esencji/pasty waniliowej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • masło do smarowania gofrownicy.

W rondelku stopić masło, dodać mleko, wanilię – podgrzać. Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem, aż się rozpuszczą. Drożdże dodać do ciepłego mleka. Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać drożdżowy rozczyn i roztrzepane nieco żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 45 minut.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać pianę do ciasta. Gładkie i pełne bąbelków ciasto smażyć porcjami w posmarowanej masłem gofrownicy. Usmażone gofry studzić na kratce i podawać z ulubionymi dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s