Tydzień z „Moim Gotowaniem” – miętowa rolada z indyka

miętaOto pięknie wyglądająca miętowa rolada z indyka. Danie było dziełem mojej Mamy, i trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie było dokładnym odwzorowaniem instrukcji z gazety, a jedynie potrawą zainspirowaną pomysłem połączenia mięsa z indyka, mięty i orzechów laskowych. Rolada wystąpiła w roli głównej podczas niedzielnego obiadu w towarzystwie gotowanych ziemniaczków, a ponieważ była całkiem spora, jej resztki cieszyły nasze podniebienia również po odgrzaniu na kolację. Mmmmm…

Miętowa rolada z indyka:

  • 1,2 kg udźca z indyka,
  • 150 g siekanych orzechów laskowych,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżeczki sosu miętowego do mięs.

Mięso rozciąć wzdłuż jak książkę, orzechy podprażyć na suchej patelni i ostudzić. W miseczce wymieszać sos miętowy, orzechy, sól, pieprz i jajka. Mięso posmarować farszem we wszystkich szczelinach. Pieczeń ciasto zawinąć, posolić i popieprzyć na zewnątrz, a następnie przełożyć do rękawa do pieczenia mięs i szczelnie go zamknąć. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Mięso jest upieczone jeśli po głębokim nakłuciu wykałaczką wypływający sok jest przezroczysty. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s