Tydzień z „Moim Gotowaniem” – kopytka po hiszpańsku

kopytka2Za co kocham kopytka/gnocchi? Za to, że składniki potrzebne do ich przyrządzenia właściwie zawsze są w domu, za to, że szybko i łatwo się je robi, za to, że są tanie, sycące, mięciutkie i pyszne. A także za to, że można je podać na wiele sposobów. I nie mam tu na myśli tylko tego, że można je zagnieść z różnymi dodatkami np. szpinakiem, ziołami, marchewką, białym serem i potem ugotować. Również gotowe kopytka można bardzo ciekawie zaaranżować. U nas najczęściej kopytka jemy z mięsnym gulaszem lu sosem grzybowym, ewentualnie pieczarkowym. Gnocchi natomiast uwielbiamy zapieczone w sosie pomidorowym z żółtym serem i bazylią. Czasem lubię także trochę bardziej się postarać i przygotować zielone szpinakopytka. A dziś zapraszam na hiszpańską odsłonę ziemniaczanych klusek, bo przecież czym innym są nasze kochane kopytka? Z fasolą, ciecierzycą i chorizo. Oto danie solidne, aromatyczne i na bogato. Zimą – fenomenalne 🙂

Kopytka po hiszpańsku:

  • 800 g ugotowanych i zgniecionych ziemniaków,
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • mąka pszenna – tyle ile „wezmą” kopytka,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 kiełbaska chorizo,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Zgniecione ziemniaki zagnieść z jajkiem i mąkami, aż powstanie gładkie, nie klejące się ciasto. Uformować kopytka i ugotować je w osolonym wrzątku.

Do miski wrzucić osączone – ciecierzycę i fasolę. Dodać pocięte w ćwiartki pomidorki, posiekane drobno chili, czosnek i natkę, sok z cytryny, 5 łyżek oliwy, sól i pieprz – wymieszać i odstawić.

Chorizo pokroić w kostkę lub półplasterki i usmażyć na chrupko w sporym garnku (bez dodatkowego tłuszczu, bo i tak sporo się go wytopi z kiełbaski). Do usmażonego chorizo dorzucić zawartość miski i koncentrat pomidorowy oraz chwilę podsmażyć – 3 minutki – ciągle mieszając. Gorące i odcedzone kopytka dodać do garnka z resztą potrawy i porządnie wymieszać. Ew. doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

kopytka

Reklamy

One thought on “Tydzień z „Moim Gotowaniem” – kopytka po hiszpańsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s