Babka drożdżowa z czekoladą i pomarańczą

babkaTaka baba, że szok!!!  Puchata, pachnąca, rumiana, słodka, ech, och, ach… 😉 To chyba jak dotąd moja najlepsza drożdżówka. A ten słodki sukces cieszy mnie tym bardziej, bo ponoć do ciasta drożdżowego albo ma się rękę, albo nie. I ja chyba mam – po Babci 🙂

Babka drożdżowa z czekoladą i pomarańczą:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 żółtka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • lukier (cukier puder utarty z wodą lub sokiem z cytryny).

 

Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki – rozetrzeć. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość przelać go do mąki, dodać utarte żółtka i całe jajka ubite wcześniej z solą. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę.

Czekoladę i skórkę pomarańczową drobno posiekać i wgnieść w wyrośnięte ciasto. Masę przełożyć do dowolnej, natłuszczonej formy, napełniając ją do 2/3 wysokości. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzoną babkę polać lukrem.

babka2

Reklamy

One thought on “Babka drożdżowa z czekoladą i pomarańczą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s