Placek pasterski, prawie jak u Gordona

Placek pasterskiPrawie, ponieważ dania gotowane przez Ramsay’a zawsze wyglądają pięknie (poza pewną lasagne, którą kiedyś przyrządził, a wyglądała ona odpychająco). Moja potrawa nie prezentowała się zbyt ładnie. Prawie również dlatego, że Gordon używał mielonej jagnięciny, a ja mięsa wołowo-wieprzowego. Poza tym shepherd’s pie widoczny na tym kiepskim zdjęciu wyszedł przepyszny, gorący, podnoszący na duchu w mroźny wieczór.

Placek pasterski/zapiekanka pasterska/shepherd’s pie:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 spora marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki passaty,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • 350 ml bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki Worcestershire,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1/2 papryki konserwowej,
  • 600 g ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 30 ml gorącego mleka,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso doprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie (10 minut). Gdy będzie rumiane przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Po 5 minutach wsypać mąkę i wymieszać, a następnie passatę i gotować warzywa kilka minut. Wlać wino i je odparować. Wlać bulion – zagotować. Dorzucić usmażone mięso, dodać sos Worcestershire i zioła – zmniejszyć ogień do minimum i smażyć częściowo przykryte przez 30 minut, co pewien czas mieszając, aż mięso i warzywa będą miękkie.

W tym czasie ugotować ziemniaki, odcedzić, odparować, utłuc, wymieszać z masłem, mlekiem, połową parmezanu, żółtkami, solą i pieprzem.

Do sosu dodać posiekanego ogórka i paprykę – wymieszać, a następnie całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch zakryć warstwą ziemniaczanego puree, posypać resztą parmezanu i pieprzem. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s