MyBigBakingProject #33 – pszenny chleb z ziemniakami i ziołami

Z ziemniakami3Obawiałam się, że dodatek ziemniaków do chlebka spowoduje, że wypiek stanie się ciężki, masywny i kluchowaty. Na szczęście się myliłam. Ten chleb był jednym z najlepszych, które wyszły z mojego pieca podczas realizacji inicjatywy MyBigBakingProject (trwającej już ponad rok). Mięciutki w środku, chrupiący na zewnątrz, z ładnymi pęknięciami na wierzchu. Spałaszowaliśmy go z chrzanowym twarożkiem – pychota!

Pszenny chleb z ziemniakami i ziołami:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 saszetka suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (oregano, majeranek),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 duży ziemniak – ugotowany w mundurku, obrany i zgnieciony,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko.

Drożdże wymieszać z cukrem i mąką, dodać puree z ziemniaka i pozostałe składniki poza jajkiem – wymieszać i wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy podwoi objętość zagnieść ponownie, uformować bochenek i naciąć wierzch nożem. Chleb przełożyć na blaszkę wyściełaną pergaminem, przykryć i odstawić jeszcze na 40 minut. Jajko roztrzepać i posmarować nim chleb – piec ok. 30 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzić na kratce.

Z ziemniakami

Z ziemniakami2

Reklamy

3 thoughts on “MyBigBakingProject #33 – pszenny chleb z ziemniakami i ziołami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s