Skandynawskie żytnie ciasteczka

SkandynawskieWypiek z gatunku słodko-słonych, zdecydowanie korzennych, dobrych w towarzystwie herbaty. Miałam zamiar zrezygnować z posypki w postaci grubej soli, ale dobrze, że tego nie zrobiłam, bo sól dodaje tu fajnego smaczku. Czy te ciasteczka kiedyś powtórzę – chyba raczej nie. A może…

Skandynawskie żytnie ciasteczka:

  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru muscovado,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 100 g żytniej mąki,
  • 250 g tortowej mąki,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki nasion anyżu,
  • 3/4 łyżeczki nasion kminku,
  • 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 3 łyżki melasy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej.

Drożdże i cukier wymieszać w ciepłej wodzie i odstawić na 15 minut. W misce wymieszać mąki, skórkę, zwykłą sól, zmiażdżone anyż, kminek, koper oraz masło, drożdżowy zaczyn i melasę – wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 1,5 godz.

Z ciasta ulepić okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce przykrytej pergaminem i posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać grubą solą. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, aż będą brązowe.

Skandynawskie2

Reklamy

3 thoughts on “Skandynawskie żytnie ciasteczka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s